Salontafel van eikenhout in kiezelvorm

Tips voor het kiezen van de perfecte salontafel

Een salontafel is een essentieel element van elke woonkamer. Het is een multifunctioneel meubelstuk dat niet alleen een functionele tafel, maar het voegt ook veel toe aan de uitstaling van je zithoek! Hier zijn enkele tips om je te helpen de perfecte salontafel te vinden.
Lezen Tips voor het kiezen van de perfecte salontafel 9 minuten

Een salontafel is een essentieel element van elke woonkamer. Het is een multifunctioneel meubelstuk dat niet alleen een functionele tafel, maar het voegt ook veel toe aan de uitstaling van je zithoek! Hier zijn enkele tips om je te helpen de perfecte salontafel te vinden.

De functie van de salontafel begrijpen

Voordat je begint met het zoeken naar een salontafel, is het belangrijk om te overwegen wat je eigenlijk nodig hebt. Denk na over de functie van de tafel en wat je ermee wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld extra opslagruimte nodig hebt, kan een tafel met planken of laden de beste optie zijn. Als je juist meer decoratieve sfeer wilt creëren, kan een tafel met een mooie afwerking of design je helpen om de stijl van de kamer te versterken.

Ruimte voor opslag en decoratie

Een salontafel met extra opslagruimte kan geweldig zijn om je rommelige woonkamer opgeruimd te houden. Overweeg een tafel met verschillende niveaus of laden, zodat je spullen zoals afstandsbedieningen, tijdschriften of speelgoed gemakkelijk kunt opbergen. Tegelijkertijd kun je de tafel gebruiken om mooie decoratie items zoals kaarsen, planten of beeldjes op te plaatsen.

Een andere optie is om te kiezen voor een salontafel met ingebouwde opslagruimte. Dit kan handig zijn als je een kleine woonkamer hebt en extra opbergruimte nodig hebt. Overweeg bijvoorbeeld een tafel met verborgen opslagruimte onder het tafelblad of een tafel met ingebouwde lades aan de zijkanten.

Comfort en functionaliteit van een salontafel

Een salontafel moet niet alleen mooi en praktisch zijn, maar ook comfortabel te gebruiken. Houd bijvoorbeeld rekening met de hoogte van het meubelstuk en zorg ervoor dat het gemakkelijk te bereiken is vanaf de bank. Als je vaak dineert of snackt aan de salontafel is het makkelijker als de salontafel wat hoger is.

Bij het kiezen van een salontafel is het ook belangrijk om na te denken over de vorm. Ronde tafels kunnen bijvoorbeeld handig zijn als je kinderen hebt, omdat er geen scherpe hoeken zijn waar ze zich aan kunnen bezeren. Vierkante tafels kunnen daarentegen beter passen bij een modern interieur en bieden meer ruimte om spullen op de salontafel te plaatsen.

Materialen en afwerkingen

Salontafels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en afwerkingen. Houten tafels zijn duurzaam en tijdloos en in elke gewenste stijl te maken. Metalen tafels kunnen een industriële uitstraling kunnen geven. Glazen tafels zijn licht en luchtig en kunnen een gevoel van ruimte creëren, terwijl marmeren en natuursteen tafels luxe en elegantie uitstralen.

Als je een salontafel kiest, is het belangrijk om rekening te houden met de rest van je interieur. Kies een tafel die past bij de stijl van je meubels en accessoires, zodat alles goed op elkaar aansluit.

Het juiste formaat salontafel kiezen

De grootte van de salontafel is een belangrijk criterium om rekening mee te houden. Het moet in verhouding staan tot de grootte van de kamer en het andere meubilair. Hieronder volgen enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste grootte salontafel.

De grootte van de woonkamer

Afhankelijk van de grootte van de woonkamer, kun je kiezen voor verschillende afmetingen van de salontafel. Een compact model kan handig zijn als de ruimte beperkt is, terwijl een grotere tafel vaak meer impact heeft in een grote kamer.

Bij het kiezen van de grootte van de salontafel moet je ook rekening houden met de functie van de tafel. Als je de tafel voornamelijk gebruikt om drankjes en hapjes op te serveren tijdens feestjes, dan is een grotere tafel wellicht handiger. Als je de tafel voornamelijk gebruikt om boeken en tijdschriften op te leggen, dan is een compactere tafel wellicht meer geschikt.

De hoogte van de bank en andere meubels

De hoogte van de salontafel moet overeenkomen met de hoogte van de bank en andere meubels in de kamer. Over het algemeen ligt de tafelhoogte tussen de 40 en 45 centimeter, wat overeenkomt met de hoogte van de meeste banken. Wil je een iets minder functionele uitstraling en een meer luxe uitstraling? Dan is een hoogte van tussen de 30 en 35 centimeter de beste keuze.

Houd er bij het kiezen van de hoogte van de salontafel ook rekening mee dat de tafel niet te hoog of te laag mag zijn ten opzichte van de zithoogte van de bank. Als de tafel te hoog is, moet je omhoog reiken om je drankje te pakken, wat ongemakkelijk kan zijn. Als de tafel te laag is, moet je voorover buigen om bij je drankje te komen, wat ook niet comfortabel is. Meet dit dus voordat je een salontafel koopt goed op!

De vorm van de salontafel

Naast de grootte en hoogte van de salontafel is ook de vorm belangrijk. Een ronde tafel kan bijvoorbeeld handiger zijn als er kleine kinderen in huis zijn, omdat er geen scherpe hoeken zijn waar ze zich aan kunnen bezeren. Rond leent zich ook goed voor banken met een U-vorm. Zo houd je genoeg ruimte over om te lopen. Een vierkante of rechthoekige tafel kan daarentegen weer meer geschikt zijn als de tafel de ruimte wat meer mag vullen. 

Wil je speelse en subtiele vormen in je interieur brengen? Dan is een kiezelvormige salontafel de beste keuze! Hiermee haal je iets unieks in huis wat de standaard lijnen van je interieur breekt.

Stijl en materiaalkeuze

De stijl en het materiaal van de salontafel kunnen een groot verschil maken in de uitstraling van de kamer. Het is belangrijk om rekening te houden met de rest van de inrichting van de kamer en je persoonlijke smaak bij het kiezen van een salontafel.

Moderne, klassieke of industriële salontafel

Als je kiest voor een moderne en strakke stijl, dan kan een salontafel met rechte lijnen en een minimalistisch ontwerp de juiste keuze zijn. Een klassieke uitstraling kan worden bereikt met ronde vormen en sierlijke details. Wil je een stoere en industriële look creëren, dan is een salontafel met bijvoorbeeld metaal en hout een goede optie.

Hout, HPL, metaal of een combinatie?

Salontafels zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, HPL en metaal. Houten tafels kunnen warmte en sfeer toevoegen aan de kamer. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een salontafel gemaakt van eikenhout, dat bekend staat om zijn duurzaamheid, natuurlijke uitstraling en veelzijdigheid.

HPL geeft een unieke uitstraling, gaat minder lang mee dan een houten tafel.

Metaal is een stevig en duurzaam materiaal dat goed past bij een industriële stijl. Het is wel belangrijk om te letten op de afwerking van het metaal, zodat deze niet gaat roesten. Vaak zien we dat metaal gecombineerd wordt met hout of HPL. Om zo een unieke en speelse combinatie te creëren.

Verschillende vorm en ontwerpen salontafels overwegen

Er zijn eindeloze ontwerpmogelijkheden als het gaat om salontafels. Hieronder volgen enkele overwegingen bij het kiezen van een tafelvorm en ontwerp.

Rechthoekig, rond, kiezel of ovaal

De vorm van de tafel kan een groot verschil maken in de uitstraling van de kamer. Overweeg of je behoefte hebt aan een rechthoekige, ronde, ovale of kiezel vorm. Sommige tafels hebben ook afgeronde hoeken voor een subtielere uitstraling.

Wist je dat de vorm van de salontafel ook van invloed kan zijn op de manier waarop je de ruimte gebruikt? Een ronde tafel kan bijvoorbeeld een gevoel van intimiteit creëren, terwijl een rechthoekige tafel een meer formele sfeer kan uitstralen.

Een ovale tafel kan een goed compromis zijn tussen een ronde en een rechthoekige tafel. Het combineert de voordelen van beide vormen en geeft tegelijkertijd een unieke uitstraling.

Unieke en opvallende ontwerpen

Een salontafel kan ook een geweldig statement piece zijn dat de aandacht trekt. Overweeg tafels met ongebruikelijke vormen, patronen of opvallende details. 

Als je op zoek bent naar een uniek ontwerp, overweeg dan om een ​​tafel te kiezen die met de hand is gemaakt door een lokale meubelmakerij. Dit kan niet alleen een uniek stuk zijn, maar is ook een manier om de lokale economie te ondersteunen.

Kleur en afwerking

De kleur en afwerking van de salontafel zijn bepalend voor de uitstraling van de kamer. Het is belangrijk om te bedenken wat voor sfeer je wilt creëren in de ruimte. Wil je een warme en gezellige sfeer of juist een strakke en moderne uitstraling?

Een kleur die goed past bij de rest van het interieur kan zorgen voor een harmonieus geheel. Overweeg bijvoorbeeld een tafel in een kleur die terugkomt in de kussens op de bank of in het vloerkleed. Maar ook contrast kan zorgen voor een interessante uitstraling. Een zwarte salontafel in een lichte kamer kan bijvoorbeeld een mooi statement piece zijn.

Naast kleur zijn ook de poten erg belangrijk voor de uitstraling. Kies je voor poten van hetzelfde materiaal als het blad? Of kies je voor poten in een afstekende kleur? Om zo een opvallende combinatie te creëren. 

Afwerkingsopties en onderhoud

Naast de uitstraling is ook het onderhoud van de salontafel belangrijk om in gedachten te houden. Een tafel met een krasbestendige afwerking kan bijvoorbeeld handig zijn als je kinderen of huisdieren hebt. Zo hoef je niet bang te zijn voor krassen of beschadigingen.

Als je kiest voor een houten tafel, is het goed om te weten dat deze tafels erg lang mee gaan. Mits ze goed onderhouden worden natuurlijk. Een gelakte eiken salontafel is erg vlek en kras bestendig. En heeft daarom minder onderhoud nodig vergeleken met een geoliede salontafel. Deze moet je namelijk elk jaar behandelen met onderhoudsolie.

Met deze tips in gedachten ben je klaar om de perfecte salontafel te vinden die past bij jouw persoonlijke stijl en woonkamer. Of je nu kiest voor een functioneel model of een statement piece, een salontafel zal zeker meer stijl, comfort en functionaliteit toevoegen aan jouw leefruimte.